Online Başvuru İçin TIKLAYIN !!

Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Gebelikte doğru, yeterli ve dengeli beslenme hem annenin sağlığı için hemde bebeğin gelişim açısından son derece önemlidir.

Yeterli ve dengeli beslenen anne adayı demek sağlıklı bir demektir.Gebelikte ihtiyaç duyulan önemli besin ögeleri ve vitamin mineraller vardır bunlar nelerdir gelin birlikte göz atalım .Bunlardan başlıcası protein gerksinimi protein gerksinimi gebelikte artar , karbonhidratlar ve yağlarda gebelikte gerksinimi artan diğer besin ögeleridir.Bunların yanı sıra karbonhidratlardan şeker,bal,pekmez, reçel yerine posa içeriği yüksek düşük glisemik indeksli kurubaklagiller meyveler, sebzeler, tam tahıllı besinler tercih edilmelidir.

Vitamin ve minerallerde ise gebelikte bazı değişikler meydana gelir , gebelikte serum demir kalsiyum çinko ve folat düzeylerinde bir miktar azalma gözlenebilir bu vitamin ve minerallerin ideal düzeylerde tutmak son derece önemlidir. Gebelikte demir gereksinimi fetüsün sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için öenmlidir.Günlük demir gereksinimi 25 mg dır.Etler kuru yemişler, kurubaklagiller yeşil yapraklı sebzeler demirden zengin besinlerdir.Her öğünde c vitamini içeren besinleride tercih etmek demirin vücutta kulanımını arttırmaktadır.

Gebelikte diğer önemli mineral ve vitaminler iyot, folik asit b12 vitamnin şeklinde sıralanabilir.Gebe kadınların serum folik asit düzeyleri 6,6 ng/ml olmalıdır.folik asit ve b12 eksikliğinde bebeğin başta anemi olmak üzere birçok hastalığa yatkınlığı artar. Sonuç olarak sağlıklı anne adayı sağlıklı çocuk doğurur.Kız çocuklarının çocukluk döneminden itibaren sağlıklı ve dengeli beslenmeleri büyük önem taşımaktadır.